Tauteja ja Tuholaisia


Kasvilääkärin luona 

Olen alkanut diagnosoida puutarhani tuholaisia ja tauteja. Tässä muutamia havaintoja ja päätelmiä, jos joku pähkäilee samojen asioiden kanssa.

11.4.2014

Punapahkasieni eli punanäppysieni

Mikä lie tauti on iskenyt Norjanagervooni? Pikaisen googletuksen jälkeen päädyin seuraavaan diagnoosiin.

Punapahkasieni eli punanäppysieni (Nectria cinnabarina) esiintyy lehtipuiden ja pensaiden kuolleissa oksissa ja muodostaa niiden pintaan punaisia kuromapahkoja, joissa pullomaiset itiöemät sijaitsevat. Se tunkeutuu myös elävään puuhun kuoren vioittumisen kautta ja saattaa tappaa isäntäkasvinsa tai sen oksan.

En ottanut kuvaa, mutta kuolleet ja kuivuneet oksat olivat kauttaaltaan pienien kauniin vaaleanpunaisten näppylöiden peitossa. Naapuri oli leikannut myös Isotuomipihlajansa latvat ja jättänyt ne kasvin juurelle ja myös näihin oli ilmestynyt samaa näppylää.

Keräsin muovikassii kaikki kuolleet oksat ja leikkasin niin hyvin kun pystyin kuolleet saastuneet oksat pois vielä elävistä pensaista. Suljin muovikassin ja vein sen roskiin ja desinfioin käyttämäni sakset. Tällä hetkellä noin kuukausi myöhemmin en ole havainnut enää punanäppysientä ja Norjanangervo teki upean kukinnan.

28.5.2014

Punanukkapunkki

Makamik-koristeomenapuuni voi taas kahden vuoden tauon jälkeen todella huonosti. Lähes kaikki puun lehdet ovat pinkin samettimaisen ruosteen peitossa. Nyt luulen tunnistaneeni taudin. Kyseessä on Punanukkapunkki. Punkki ei ole silmin havaittavaissa, mutta nukka koostuu punaisista punkeista, jotka imevät lehtien nesteitä ja muuttavat ne laikukkaaksi. Punkit vaivaavat erityisesti koivuja ja punalehtisiä koristeomenapuita. Vaurioita voi näkyä keskikesällä myös silmuissa. Punkki ei aiheuta varsinaista vahinkoa kasville.

Mietin parhaillaan tartunko sahaan vain ruiskutuspullooni? Taiden kokeilla vielä kerran kevätruoiskutetta nimeltä Neco, jota olen nyt muutamana keväänä käyttänyt hedelmäpuiden tuholaisiin. Nyt alkaa jo olla myöhäinen ajankohta ruiskutuksille, mutta kokeillaan.

Muistaakseni edellisellä kerralla häädimme samaa vaivaa mäntysuopaliuoksella. Se vaati kyllä useita käsittelyjä.

Tuomenkehrääjäkoi 

Tuomenkehrääjäkoi (Yponomeuta evonymellus) on perhonen, jonka toukat elävät tuomissa. Ne kehräävät tuomeen harsomaisen kudoksen, joka peittää lehtiä, oksia ja joskus koko puun. Toukat pystyvät syömään koko puun lehdettömäksi. Tästä puu selviytyy kuitenkin yleensä hyvin.

Viime keväänä puutarhamme iski Tuomenkehrääjäkoi, joka päätti pesiytyä pihlajien lisäksi omenapuihin ja koristeomenapuihin. Koin emokasvina toimii tuomi, mutta pihallamme on vain yksi pieni purppuratuomi, jonka nämä ötökät jättivät kyllä tyystiin rauhaan.

Taistelimme koita vastaan vesisuihkuin ja mäntysuopaliuoksella ja lopulta voitimme taistelun. Huomasimme, että koin kerhräämät harmaat harsot toimivat jonkinlaisina lastentarhoina koin seuraavalle sukupolvelle. Tästä syystä leikkasin kaikki suurimmat harsoverkot/pallot pois ja suljin ne jätesäkkiin, johon mieheni laittoi vielä Raidia perään. Ruiskutimme liian korkealla olevia harsopalloja puutarhaletkun vesisuihkulla, jotta harsot menivät rikki ja hajosivat. Niitä puita missä harsoa oli tai oli ollut, ruiskutimme myös miedolla mäntysuopaliuoksella. Kahden viikon säännöllisen hoidon ja taistelun jälkeen selvisimme voittajina ja koit muuttivat "helpommille" asuinpaikoille.









Ei kommentteja:

Lähetä kommentti